SOCIAL MEDIA

torstai 1. kesäkuuta 2017

Uuteen maahan kotiutumisesta

Kotiutuminen Saksaan on sujunut hyvin. Uudesta ympäristöstä huolimatta systeemi on sen verran tuttu eikä muuttelukaan ole vierasta meille, että välillä on olo ollut kuin pendolinon kyydissä. Muuton myötä usein tapahtuvaa perusasioiden äärelle palaamista ei tällä kertaa juurikaan ole ollut. Jopa Rewe-onlinella oli vanha ostoslistamme tallella. Ei tarvinnut kuin muutama tuote vaihtaa.

Muuttolaatikoita ei ole pyörinyt nurkissa enää kuukausiin, saksa alkaa taas sujua – tosin ammattilaisen avuin – ja ystäviä on löytynyt kaikille perheenjäsenille, kun niitä on ensin etsimällä etsitty. Alkushokin tämän muuton jälkeen aiheutti kadonnut saksa, kun huomasin, että jo vajaa vuosi Briteissä on verottanut kielitaitoani huomattavasti.

Miten palautua muutosta? Ulkomaille kotiutuminen vaatii työtä. Tässä pari vinkkiä alkuhankaluuksiin.


Mistä ystäviä?


Jos olet töissä, löytyy ystäviä helpoiten töistä. Jos olet kotona, tutustu naapureihin tai muihin vanhempiin leikkikentällä tai koirantaluttajiin koirapuistossa. Jos sinulla ei ole koiraa eikä lastakaan, voi olla aika pohdiskella mahtuisiko perheeseen uusi (nelijalkainen) jäsen tai etsiä ystäviä harrastuksista. Koira- ja leikkipuistot ovat mitä parhaimpia paikkoja tehdä uusia tuttavuuksia, koska jutustelu on helppo aloittaa vähälläkin kielitaidolla.

Jos kielitaito on esteenä, eikä naapureiden kanssa löydy yhteistä kieltä, kokeile muita ulkomaalaisia ja tietysti suomalaisia. Tässä tulee apuun Internations, Facebook ja Meetup. Näistä viimeisessä voi ilmottautua muiden järjestämiin tapahtumiin (vaikka samalle illalle), joissa toisilleen (lähes) tuntemattomat ihmiset tutustuvat toisiinsa harrastusten tai muun toiminnan lomassa. Rohkeasti mukaan vain!

Viime muuton jälkeen kävin läpi kaikki viiteryhmät eri paikoista poimien, ja nyt useamman kuukauden jälkeen voin sanoa, että muutama kaveri on jo löytynyt. Haastavaa tämä on nykyisin, koska lapsi kulkee mukanani lähes aina. Kaveruuden vaatimuksena onkin se, että seuraa on meille molemmille. Toisaalta lapsi myös helpottaa kaverien etsintää. On helppoa kutsua lapsen hoitokavereita äiteineen kahville, ja jos yhteistä säveltä ei löydy, voi aina keskustella lapsista.

Jos kutsuihin ei vastata kutsuilla, älä lannistu. Uusien ystävien kutsuminen mukaan voi olla rutiineista kiinni, ja kutsut voivat antaa hetken odottaa itseään. Jos kalenteri ei ala täyttyä, pitää pistää itsensä peliin uudestaan, ja kutsua samat ihmiset uudestaan kylään tai jonnekin yhteiseen tekemiseen tai tiedustella, keksittäisiinkö viikonlopuksi yhteistä tekemistä.

Kieli haltuun


Jos arki takkuaa kielen takia, mene kielikurssille, erityisesti jos olet kotona. Ei oppi ole ketään ojaan kaatanut ja bonuksena kielikurssilta saa ystäväehdokkaita sekä lisärivin ansioluetteloon. Toki kielikurssi maksaa, mutta niin maksaa harrastus kuin harrastus. Saksassa kaikki on vähän Suomea edullisempaa, ja usein löytyy vielä syy vähentää kielikurssi verotuksessa. Siinä missä kiipeilyvarusteita voi olla vaikeampi selittää verottajalle, kielikurssi voi kelvata. Halpojakin kursseja löytyy, vaikkapa kansalaisopistosta (VHS lähimmässä suuremmassa kaupungissa), mutta yleisesti kielikurssien hintataso on varsin edullinen.




Ympäristö tutuksi


Ota kotikulmat haltuun – omalla tavallasi. Ei tarvitse tuntea koko lääniä, mutta kotiutumista auttaa, jos löytää suurin piirtein samat asiat kuin mitä ennen muuttoakin arkeen kuului. Vaatekauppa, apteekki, leipomo, parturi, kenkäkauppa ja uimahalli.

Itselläni on ollut tapana hypätä viikonloppuisin pyörän selkään tai julkisiin ja käydä katselemassa lähialueita, vaikka nykyisin kulkupelinä on useammin auto. Ensin rinki voi olla laajakin, mutta kun asiat ja ihmiset löytyvät, se voi pienetä. Tai sitten toisin päin: ensin on helpompi pysyä kodin lähellä, sitten valloittaa lähialueet. Tärkeää on pysytellä oman mukavuusalueen tuntumassa, mutta toisinaan uskaltaa myös poistua sieltä. 

Mars harrastuksiin!


Yritä löytää aikaa harrastuksille, koska mukava tekeminen piristää mieltä. Kaikkiin harrastuksiin ei tarvita edes kovin hyvää kielitaitoa ja toki harrastaessa voi kohentaa kielitaitoa. Itse en pysty sitoutumaan tiettyyn aikaan tietyssä paikassa tapahtuviin harrastuksiin, mutta aina tilaisuuden tullen suuntaan lenkkipolulle. Toki oman alkuhaasteensa tuo sopivan lenkin etsintä.

Byrokratia


Älä hermostu, äläkä anna suorasukaisten byrokraattien lannistaa. Byrokraatit eivät ole töissä sinua miellyttääkseen, vaan heillä on omat tehtävänsä. Suomi on asioidenhoidon utopia, älä odota törmääväsi vastaaviin käytäntöihin muualla, paitsi ehkä Virossa. Jos törmää mukavaan byrokraattiin tai asiaan joka hoituu verkossa, on syytä juhlaan! Ärsyttävät kohtaamiset kannattaa pyyhkiä mielestä heti.

Sähköiset lomakkeet pitää useinmiten tulostaa ja allekirjoittaa, leimaverot maksaa. Jonotus voi kestää ikuisuuden, mutta jonon ohi pääsee, jos varaa ajan (kuukausia etukäteen) verkossa. Pienemmällä paikkakunnalla asiat sujuvat yleensä sutjakammin, mutta isommalla kaupungilla on varmasti muuten enemmän annettavaa uusille asukkaille.

Kutsu kaverit kylään


Tämä toimii minulla parhaiten. Uudesta kodista tulee koti vasta, kun sen saa täyteen itselleen rakkaita ihmisiä. Kaikkea siis kohtuudella, myös uusia asioita ja ihmisiä!



Lähetä kommentti